EEN NIEUWBOUWWONING IN VEENENDAAL

In de Rijnpost zie je regelmatig advertenties voor nieuwbouwwoningen/-appartementen.
Heeft dat project jouw interesse dan moet je er snel bij zijn, vaak op tijd inschrijven, wachten op de loting en duimen dat je erbij zit. Hoera, je bent er bij en mag naar de makelaar en KOPEN of HUREN! Tot hier kan je er zelf niet veel aandoen, afwachten en duimen. Maar daarna, vóór je gaat kopen of huren!

Waar moet je op letten? Wat betekenen al die symbolen in de tekeningen? En dan krijg je ook nog een Technische Omschrijving. Kortom, er komen heel veel dingen op je af en veelal dingen die je niet elke dag tegenkomt. Natuurlijk kan de makelaar je helpen, je vragen beantwoorden en de onduidelijkheden duidelijk maken. Maar is dat genoeg?

Wist je dat de Woon Advies Commissie (WAC) jouw nieuwbouwwoning of -appartement al gezien heeft en zelfs van een advies heeft voorzien? Van de gemeente Veenendaal ontvangt de WAC de nieuwbouw projecten ter toetsing. Binnen de WAC zijn een aantal mensen gespecialiseerd bouwplannen te beoordelen en zonodig van commentaar en opmerkingen ter verbetering te voorzien. Deze toets wordt naar de gemeente en desbetreffende ontwikkelaar gestuurd.

Waar let de WAC op?

Uiteraard wordt een technische beoordeling gedaan. Maar er wordt ook gekeken of de woning/appartement levensloopgeschikt is. Kan je in de woning/appartement blijven woning als je minder mobiel wordt, zorg nodig hebt of rolstoelgebonden bent of wordt? Is er bij het ontwerpen voldoende gelet dat de woning duurzaam is? Of zijn er meer duurzaamheidsmogelijlheden?

Maar de WAC let ook op praktische punten zoals, zitten deuren op een logische plaats en draaien deuren en ramen de goede kant op, is in een slaapkamer voldoende ruimte voor een bed en een kast, is in de entree plaats voor een kinderwagen, is de plaats van de wasmachine goed bereikbaar en waar moet ik met het afval naar toe? Veelal punten die op basis van kennis en ervaring van de WAC voor een bewoner van een nieuwbouwwoning/-appartement goed zijn om te weten.

Zijn deze adviezen openbaar?
Ja. Alle adviezen die de WAC uitbrengt kan je terug vinden op de website, wac-veenendaal.nl. Daar kan je de volledige plantoets lezen. Kijk hier eens naar als je een nieuwbouwwoning/-appartement wilt kopen of huren en doe je voordeel ermee. Weet wat je koopt of huurt en koop of huur bewust.

Luc Kouwenhoven
Woon Adviescommissie Veenendaal