WAC VEENENDAAL BRENGT BEZOEK AAN INNOVATHUIS

Veenendaal – Het WAC Veenendaal, de adviescommissie die zich namens de woonconsument onder meer bezig houdt met de bouw van woningen, bezocht op woensdagochtend 26 februari in Stad a/h Haringvliet het Innovathuis. 

Deze nieuwbouw all-electric eengezinswoning is volledig zelfvoorzienend in de energiebehoefte. Hiervoor is de woning voorzien van een installatie waarmee zonne-energie wordt opgeslagen in groene waterstof. Hiermee wordt een complete keten van duurzame en hernieuwbare energieproductie, -opslag en -gebruik in de leefomgeving gecreëerd. De zonne-energie van de zomerperiode wordt opgeslagen om in de wintermaanden te gebruiken (seizoensopslag). Zodra het nodig is wordt deze waterstof weer omgezet in elektriciteit en warmte, welke beiden worden toegepast in de woning.

De woning bevat tevens verschillende bouwtechnische vernieuwingen, domotica en toepassingen gericht op wooncomfort. Het gaat om innovaties die nu al beschikbaar zijn op de markt.

Praktijk

Het Innovathuis is een unieke plek waar partijen samen innoveren, verduurzamen en leren. Dé manier om met elkaar verder te komen en zo de bouw, energietransitie en verduurzaming te stimuleren. Het is een plek waar alle partners terecht kunnen met klanten of relaties om innovaties in de praktijk te laten zien. 

Deze innovaties zijn erg belangrijk in verband met de komende ontwikkelingen, ook in Veenendaal, rond klimaat en energie. De leden van de WAC kwamen erg enthousiast terug van hun bezoek aan dit mooie voorbeeld.