Het centrum van Veenendaal is bijna onherkenbaar veranderd. In 15 jaar tijd zijn er meer dan 600 woningen bijgekomen en het wonen in het centrum is ongekend populair. Waar vroeger Arie van Hensbergen de auto’s naar een gratis parkeerplek stuurde, zijn er nu parkeergarages. Erboven zijn nieuwe winkels en woningen gebouwd.
Bij winkelen komt, meer dan vroeger, emotie en beleving kijken. Er heeft zich een transformatie voorgedaan van een kale stad naar een goede combinatie van verschillende sferen, terrasjes, cultuur en ontspanning.
BROUWERSPOORT Op de site van de Rijksoverheid wordt Brouwerspoort behandeld als voorbeeld van een goed transitie. De toestroom van mensen van buiten zorgt ervoor dat er meer mogelijk is. Er is een stadse sfeer gekomen. Alles is hier dichtbij, je hebt de drukte van de stad, maar dan in een dorp. Er is meer stad in het dorp gekomen.
Een inwoner zegt: ,,Vroeger woonden we vrijstaand in de Betuwe. Nu we ouder zijn willen we liever in de stad wonen. Het is ideaal: alles in de buurt. Vooral in de winter vinden we het fijn.”
Een andere bewoner (72 jaar) van het centrum zegt: ,,Na 25 jaar in West te hebben gewoond wonen we nu alweer 7 jaar in het centrum met uitzicht op het stadsstrand. Voor ons geen betere plek. Altijd wat te doen en te beleven. Alles op loopafstand: winkels, horeca, sportschool, bieb, apotheek en medische voorzieningen. Moet je daar ouder voor zijn? Nee hoor, ook voldoende jonge mensen wonen met plezier in het centrum.
OMARMD De echte Veensen waren aanvankelijk sceptisch: ,,Is dit niet te stedelijk? Wordt het niet te vol, te hoog?” Bij de uitwerking van de plannen is de menselijk maat altijd het uitgangspunt geweest. De hoogste bebouwing heeft 10 verdiepingen. Volgens mij heeft de bevolking Brouwerspoort omarmd.
De echte Veensen gaan nog steeds het dorp in; anderen zien Veenendaal als stad en dat zal nog wel zo blijven. Om nog maar een voorbeeld te noemen: hebben we een stadsstrand of een dorpsstrand?
Aan het Kees Stipplein zijn in de Cultuurfabriek een bibliotheek, kunstuitleen en grand café samengebracht. Het is een huiskamer van en voor de stad. Zo werd een fabrieksgebouw nieuw leven ingeblazen.
GROEN De groenvoorziening blijft wel achter. Er zijn wel private binnentuinen, maar een parkje met hoge schaduwrijke bomen zoals in echte steden ontbreekt. Is het een idee om parkeerplaatsen achter de Lampegiet weg te halen en er een echt park van te maken met lage struiken, een rosarium, stadsplataan en dorpslinde?
Als nu eens de laatste twee grote fabrieken uit het centrum vertrekken, dan komt er weer een landelijke publicatie op de site van Rijksoverheid met de voltooiing van Brouwerspoort. Wat vindt u? Dorp of stad?
door Bert Duijker
Reageren kan via info@wac-veenendaal.nl