VEENENDAAL: DON QUICHOT VAN DE REGIO?

De Veenendaalse gemeenteraad heeft medio 2020 besloten dat er ‘geen plaats is voor windmolens’ binnen haar grenzen. De door ‘Den Haag’ opgelegde energietransitie zal dus tot stand komen zonder windmolens op Veense grond. Als betrokken Veenendaler wordt je dan best blij en denk je gelukkig niet van die ‘grote joekels’ met ‘zoef zoef’ in m’n achtertuin. Het was dan ook schrikken toen ik las van de plannen voor windmolens die leven bij onze buur-gemeenten. Worden we daarmee als Veenendaal een soort van Don Quichot in onze regio?

Natuurlijk moeten we nadrukkelijk nadenken en zoeken naar oplossingen om het noodzakelijk gebruik van fossiele brandstoffen terug te dringen en zelfs helemaal te stoppen. Daar kunnen we het snel over eens zijn. Naar de verschillen in CO2 en andere schadelijke uitstoot van stoffen is immers voldoende onderzoek gedaan. Dus is het niet vanwege de opwarming van onze aarde, dan wel voor het terugdringen van andere schadelijke stoffen voor flora en fauna. Echter wel op een manier die recht doet aan de woon- en leefomgeving van ons allemaal.

Windmolens van 240m hoogte, 120m hoger dan de Domtoren!!

Groot was mijn schrik in de Rijnpost van 6 april jl. te lezen over de plannen voor windmolens in Renswoude en in de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Heel toevallig ook ver buiten hun eigen woonwijken, maar wel dicht bij Veenendaal. Renswoude denkt aan windmolens van pakweg 240m hoog op de Emminkhuizerberg en Utrechtse Heuvelrug denkt ten noord-oosten van Overberg mogelijk ruimte te hebben. Twee locaties op amper een steenworp afstand van elkaar en beide dicht tegen de onze gemeente grens. In diverse artikelen worden de effecten op de woon- en leefomgeving nogal makkelijk weggewuifd.

Ede heeft al twee windmolens van 101m hoog op eigen grond gerealiseerd, nabij Veenendaal. Als je in de buurt fietst hoor je ze wel degelijk en rijdend in de auto op de A30 merk je wel degelijk de slagschaduw van de grote wieken.

Stel je dan voor: tien stuks of meer windmolens van ca. 240 hoog nabij de A12 op de Emminkhuizerberg of daar in de buurt. Dat is 140m hoger dan de windmolens van Ede en zelfs ook 120 meter hoger dan de Domtoren van Utrecht. Waar zijn de tijden dat in onze provincie niet hoger dan juist die Domtoren gebouwd mocht worden?

Veenendaal heeft de laatste decennia bewust ingezet op kwalitatieve impulsen voor de woon en leefomgeving van haar inwoners. Goed is het dan ook te lezen dat ons gemeentebestuur zich ook zorgen maakt over deze ontwikkelingen en aandringt ook met ‘de Veense’ belangen rekening te houden. Laten we Veenendaal niet de Don Quichot van de regio worden. Laten we als buurgemeenten nog eens goed nadenken over de mogelijke effecten van dergelijk windmolens op de directe omgeving. Bezint eer ge begint. En mede lezer en bewoner van Veenendaal het gaat om uw leefomgeving. Laat van je horen.

Guus Hendriksen
Woon Advies Commissie Veenendaal

Reageren:info@wac-veenendaal.nl