TIPS OM SNEL ENERGIE TE BESPAREN

Waarom zou u? Klimaat? Zelfvoorzienend zijn? Poetin? Toekomst voor uw kinderen? Oké, als u ook uw portemonnee belangrijk vindt, dan zijn onderstaande tips wellicht handig.

Niet doen! 

1. Een elektrisch kacheltje. Niet efficiënt, ook niet als bijverwarming. Plaatselijk te heet, rest van de kamer blijft koud. Zorgt voor een extra luchtstroom en als je hem uitzet koelt alles snel af. Is 2.8 keer duurder dan gas. 

2. Infrarood. IR is straling die meubels en mensen verwarmt, niet de lucht. Daarom koelt het minder snel af. Als plaatselijke bijverwarming kan IR soms ervoor zorgen dat de thermostaat een graadje lager kan.

3. Een airco kan een ruimte snel verwarmen, en is geschikt voor ruimtes die je maar een enkele keer gebruikt, maar vreet elektriciteit. Het is geen centrale verwarming, iedere ruimte of verdieping heeft een airco nodig. Nadeel: een airco zorgt voor extra luchtstroom en geluid in de kamer. En juist minder luchtstroom zorgt voor meer comfort en de thermostaat een graadje lager.

4. Houtkachel erbij. Dat zorgt juist voor meer CO2, fijnstof en stikstofoxides. Alleen een kachel met een naverbranding boven de 10000 C, met minimaal 2 jaar gedroogd hout, houdt de vervuiling enigszins beperkt.

5. Prutsen met waxinelichtjes en omgekeerde bloempotten, of een petroleumkachel. Dat voel je alleen dichtbij. Wel gezellig zo met z’n allen rond de pot. De CO2, fijnstof en waterdamp blijven binnen de kamer, dus u heeft een groot risico op koolmonoxide en schimmel aan de muren. De rekening van ambulance en brandweer is waarschijnlijk hoger dan uw gasrekening.

Wel doen; direct voordeel!

6.Vervang energieslurpers. Oude vrieskist in de berging? Elektrische fiets als het niet nodig is?

7. Zet apparaten echt uit. Stand-by-verbruik is stiekem best hoog.

8. Kierdichting. Tocht het? Kijk dan eens naar tochtstrips, brievenbusborstel, overbodige ventilatie, aansluitpunten bij kozijnen. Wel dagelijks ventileren!

9. Overal al ledlampen? Deze verbruiken een stuk minder energie dan andere lampen.

10. Radiatorfolie met afstandhouders achter de radiator. Zo weerkaatst de warmte naar de kamer en maakt u een extra vak voor warme lucht.

11. Inregelen van de CV. Deze staat vaak standaard op 80 graden, maar onder 60 werkt hij een stuk efficiënter. Boven de 600 is het geen Hr-ketel. Als u het bij 500 warm houdt, weet u dat uw radiatoren voldoende capaciteit hebben om over te stappen naar een warmtepomp. Heeft u vloerverwarming, dan kunt u sowieso van het gas af. 

Nog meer beperking van energieverbruik door isolatie, energiewinst door opwekking, oplossingen voor ‘van-het-gas-af’ en financieringsmogelijkheden voor iedereen passen niet in de ruimte voor deze column. Daarover een volgende keer. Reageren? info@wac-veenendaal.nl

door Jack Crielaard
Woon Advies Commissie (WAC) Veenendaal