Is dat niet te ongenuanceerd? Natuurlijk zijn er senioren die graag in de tuin werken, ook nog na hun 80ste verjaardag, maar ik las deze conclusie in een onderzoek van de ANBO (algemene bond voor ouderen). Deze bond heeft een onderzoek gehouden onder 4500 leden.
Zij kregen allerlei woonvormen voorgeschoteld in de vorm van woonadvertenties met plaatjes, met daarbij informatie over prijs, woonoppervlak, kenmerken van het gebouw, het soort buren en de geleverde zorgdiensten. Het ging om factoren die van belang waren bij hun keuze.
Op de eerste plaats komt de prijs (koop of huur). Op de tweede plaats: het soort gebouw, en op de derde plaats: de aanwezigheid van een gemeenschappelijke ruimte. Dan kom je al snel bij ‘het hofje’. In sommige steden noemen ze dat ‘knarrenhofjes’, maar heeft dat niet een negatieve bijklank? Die gemeenschappelijke ruimte (liefst een tuin) en leuke buren wordt hoger gewaardeerd dan een eengezinswoning. Hoe ouder en zorgbehoevender mensen zijn, hoe groter de afkeer van een eengezinswoning.
Dit sluit goed aan bij de eerste van de vier middagen die Wijs met je wijk organiseert. Ik was aanwezig namens het platform Wonen, Welzijn, Zorg, dat de gemeente opzet om de woonwensen van ouderen te horen. In Veenendaal-West waren zo’n 40 leden aanwezig die met elkaar nadachten over wonen voor ouderen naar aanleiding van een presentatie van de gemeente. Als alle vier de middagen zijn geweest en daarnaast nog een bijeenkomst voor de ouderenbonden, dan rapporteert men de bevindingen aan het college om beleid te maken: welke soort huizen zijn er nodig in Veenendaal?
,,Dat laat zien dat er veel meer geschikte woningen voor senioren bij moeten komen”, reageert de ANBO-directeur. ,,Er is behoefte aan een plek waar mensen gemakkelijk hulp kunnen krijgen, of dat nou van de buren is of van zorgprofessionals.” De woning in een hofje moet niet te klein zijn. Optimaal is 100 m2. Woningen die veel kleiner of groter zijn, zijn al snel minder interessant. Het ideale aantal woningen in een hofje is 50. Lezen ontwikkelaars deze column ook?
In het onderzoek zeggen de senioren dat ze niet willen samenwonen met familie. Mantelzorg door familie is belangrijk, maar samen onder een dak is te complex. Verder hebben ze het liefst buren van ongeveer dezelfde leeftijd. Buren met een forse zorgvraag zijn voor de meesten geen probleem. Tot zover uit het ANBO-onderzoek.
Reageren? Dat kan via info@wac-veenendaal.nl.
door Bert Duijker
Woon Advies Commissie (WAC) Veenendaal