OUDER WORDEN

Blijven wonen in onze koopwoning of verhuizen? U herkent het wel, kinderen de deur uit en je vraagt je af: willen we blijven wonen of gaan we verhuizen? Je bent nog fit, je kunt nog de trappen op en af en we wonen in een vertrouwde buurt. Maar ….. je wordt wel ouder. 

Misschien vraag je je af: wanneer moeten we verhuizen? Voor iedereen is dat anders. De een gaat met 55 jaar verhuizen, de ander op pensioengerechtigde leeftijd. Kunnen we ons nog settelen in onze nieuwe omgeving? Dat is toch een moment waarop een nieuwe levensfase begint, stoppen met werken, meer vrije tijd. Of blijf je wonen? Eén ding is zeker, als anderen (kinderen) gaan zeggen: Wordt het niet tijd dat jullie gaan verhuizen”, dan ben je te laat. Beslis zelf. 

Misschien vraag je je af: Kunnen wij nog verhuizen? Het antwoord is: JA. Ook als je een pensioen hebt kun je nog steeds een hypotheek krijgen. Voor een bank is inkomen belangrijker dan leeftijd. Los van alle andere dingen waar een bank naar kijkt, willen ze vooral weten of je de maandlasten nu en later kunt betalen. Daarnaast kan het zijn dat je een kleine of helemaal geen hypotheek meer op je huidige woning hebt. Het geld wat bij verkoop vrijkomt kan gebruikt worden voor de aankoop van een ander huis. Ga eens informeren wat je mogelijkheden zijn en vooral wat je nieuwe maandlasten gaan worden. Ga daarna eens kijken: waar kunnen en willen we wonen? Dichter bij (medische) voorzieningen, winkels of de kinderen? 

Neen, dit is geen pleidooi om te gaan verhuizen als je ouder bent. Natuurlijk begint dan een doorstroming tot stand te komen. Meer mensen kunnen dan verhuizen naar een voor hen beter passende woning. Maar daar gaat het nu niet over. Dat hebben we al eens in een vorige column aangegeven. Met deze column willen we u laten nadenken en aangeven dat er mogelijkheden zijn. Een verhuizing geeft veel rompslomp maar kan ook veel opleveren. Genoemd is ‘voorzieningen’, maar denk ook eens aan een (nieuwere) comfortabelere woning, meer sociale veiligheid (wonen in een appartement). Wil je je tuin niet missen? Ook een daktuin bij appartementen heeft onderhoud nodig.

Ook de regering kijkt naar de toekomst, Zij kondigen aan dat er 290.000 nieuwe woningen gebouwd gaan worden voor ouderen in Nederland. Komt Veenendaal in actie?

Zorg dat je weet wat er kan in je eigen omstandigheden, onderzoek en praat erover met  kinderen en vrienden. Beslis daarna zelf, voor het te laat is. 

Wilt u reageren: info@wac-veenendaal.nl 

door Luc Kouwenhoven
Woon Advies Commissie (WAC) Veenendaal