ENERGIE TRANSITIE BEHEERST DOOR GROOTSTE SCHREEUWERS?

Onlangs verscheen van het Landelijk Bureau voor de Leefomgeving (LBTO) een analyse met vergaande conclusies over de voortgang van de energietransitie. Daarin wordt o.a. het effect van de beoogde maatregelen door de diverse politieke partijen naast elkaar gezet. Een vergaande conclusie is dat ons landbouwbeleid drastisch op de schop moet. Zover zelfs dat in feite de agrarische sector met veeteelt nagenoeg zal moeten verdwijnen.  

Boerenverstand

Moet het echt zover komen, of is het mogelijk tot een andere afweging te komen? Als eenvoudige jongen uit de Gelderse Vallei heb ik een aantal basisdingen geleerd. Ten eerste; bezint eer ge begint. Ten tweede; doe wat je doet in één keer goed. Ten derde; maak je een fout, herstel deze zelf. Je zou ook kunnen zeggen ‘gebruik je boerenverstand’. Nu hoor ik u denken wat heeft dat met onze klimaataanpak te maken? Veel zou ik zeggen, als we deze uitgangspunten vertalen naar de beperking van de CO2 uitstoot kom ik op het model van de ‘Trias Energetica’ die ons de volgende drie wijsheden leert:

  1. Voorkom het energie gebruik zoveel mogelijk (goed isoleren, thermostaat lager, apparatuur steeds zuiniger maken enz… Een continu proces dus.);
  2. Gebruik voor de energie die je nodig hebt zoveel duurzaam opgewekte energie (zon, wind, kern, waterstof).  Ontwikkel de kennis op dit gebied steeds verder door;
  3. Indien er nog energie te kort is, gebruik dan brandstof met de minste uitstoot.

Natuurlijk praten we hier over een complex (technisch)vraagstuk. Laten we deze niet door emoties overschaduwen en zeker niet door politieke voorkeuren. Laten we nuchter blijven en voldoende tijd nemen om zaken objectief tegen elkaar af te wegen. Ik schrik ervan als het LBTO nu al schrijft dat aardgas duurder moet worden om e.e.a. te bekostigen, hoe zo duurder, uitgangspunt is toch kostenneutraal voor de burger?

Waarom die hoge druk? Wat is er mis mee als de gestelde politieke doelen van 2030 en/of 2050 niet worden gehaald? Het is volstrekt duidelijk dat veel landen deze doelen niet zullen halen. In Azië alleen al worden de komende jaren meer dan 650 kolencentrales uit de grond gestampt en niet die allemaal even efficiënt zijn. Vijf jaar eerder of later maakt mondiaal gezien helemaal niets uit.

Hardste schreeuwers

Natuurlijk niet stoppen nu, doorgaan, goed onderzocht en onderbouwd gebaseerd op goed ‘boerenverstand’ wat mij betreft. Dus doorgaan met maatregelen die de energievraag beperken (isoleren, energiezuinige apparatuur etc..). Zet snel in op het gebruik van duurzame energiebronnen (Zonnepanelen op bedrijfshallen, fabrieken en woningen). Pas de infrastructuur daarvoor aan. Durf een begin te maken met het plannen van enkele kerncentrales, wellicht als tussenstap. Koppel het uiteindelijk realiseren ervan aan de beschikbaarheid van goede alternatieven. Los de discussies rondom windmolens op, onderken de kritiek en kom met oplossingen. Versnel de ontwikkeling van alternatieven zoals waterstof. Volg niet blind de hardste schreeuwers, volg je boerenverstand.

Guus Hendriksen
Woon Advies Commissie Veenendaal

Reageren:info@wac-veenendaal.nl