Column: Maak werk van het bouwen van seniorenwoningen

VEENENDAAL In Nijkerk zaten we met bouwers, ontwikkelaars, ambtenaren van gemeente en provincie op 18 juni bij elkaar. De Stichting Vastgoedmonitor regio Foodvalley staat in voor de verbinding van de partijen, door middel van ontmoeting wordt dit vormgegeven. Hier hoorde ik het volgende: Het aantal 75+ huishoudens groeit met 52% tot 2039!

Door de toenemende vergrijzing zal de vraag naar seniorenhuisvesting de komende jaren sterk toenemen. Het aantal 65+ huishoudens groeit tot 2033 het snelst met maar liefst een half miljoen in Nederland! Een belangrijke opgave voor bouwend Nederland om deze snel groeiende groep, die mede ontstaat door de hogere levensverwachting, meer als potentiële doelgroep te gaan zien.

De huidige woningvoorraad is niet altijd geschikt te maken als levensloopgeschikt. Slaapkamer en badkamer kunnen niet altijd op de begane grond gerealiseerd worden. Bestemmingsplan technisch is uitbouwen ook geen vanzelfsprekendheid. Een trap is niet altijd geschikt voor de toepassing van een traplift. De tuin is soms te groot of er zijn te veel op- en afstapjes in en rondom het huis.

En toch lijkt er onvoldoende urgentie in dit segment te bestaan. Slechts 3% van de nieuwbouwplannen voor de komende jaren voorziet in seniorenwoningen. Dus hierbij een oproep aan de marktpartijen: maak samen het 3% aandeel groter. Maak plannen met nultredenwoningen, mantelzorgwoningen, serviceappartementen, kangoeroewoningen of maak plannen met clusterwoningen. Eenzaamheid beperken door community setting. Clusterwoningen zijn woningen welke bij elkaar geclusterd zijn. Deze woningen moeten met name geschikt zijn voor eenpersoonshuishoudens. En creëer in deze plannen een gezamenlijke ontmoetingsplek. Of ontwerp ‘inclusieve woonvormen’ waar senioren en jongere generaties door elkaar wonen. Het wordt echt een snel groeiende groep die niet meer tegen te houden is.

Deze geluiden hoorden we ook op de bijeenkomst op 19 juni van het onderzoek naar Seniorenhuisvesting. De onderzoeksvraag was: Wat zijn de woonwensen van senioren in Veenendaal omtrent huisvesting, leefomgeving en sociaal leven, en hoe kunnen deze wensen toegepast worden in de Spoorzone, specifiek Het Ambacht? Ik ga niet herhalen van de journalist van de Rijnpost al heeft geschreven enkele weken geleden. Toch enkele aanbevelingen: Maak een variatie in woningen qua oppervlakte, hoeveelheid kamers en prijs. Maak toegankelijke woningen, drempelloos en 2 liften. Een (deels inpandig) balkon en scootmobiel/fietsenberging met oplaadpunt. Het hebben van voorzieningen in de buurt, groene omgeving, parken en bankjes. Senioren informeren en bewustmaken over hun toekomst en welke woonmogelijkheden er zijn.

De WAC wil samen met de ambtenaar wonen, welzijn zorg een publicatie samenstellen om dit in het najaar te realiseren.

door Bert Duijker

Reacties: info@wacveenendaal.nl