Column: Participatie en/of inspraak

Het tekort aan geschikte woningen, ook in Veenendaal, wordt steeds meer genoemd als oorzaak van veel maatschappelijke problemen. Daarom de slogan ‘bouwen, bouwen, bouwen’ en wordt alles wat dit in de weg staat als ongewenst en vertragend gezien. 

Er zijn vele factoren die maken dat de tijd tussen plannen maken en plannen uitvoeren zo ontzettend lang duurt, maar ook ‘inspraak en participatie’ wordt vaak als oorzaak genoemd! En dan vooral waar het direct omwonenden betreft, het zogenaamde NIMBY-effect. Soms procedeert iemand tot aan de Raad van State toe, en dat kan lang duren. De noodzaak van inspraak is via de omgevingsvisie wettelijk geregeld, maar de manier waarop dit wordt vorm gegeven moet zorgvuldig gebeuren en hoeft dan nauwelijks vertraging te geven.                                  

Het is belangrijk dat de inspraak en participatie vroegtijdig wordt ingezet en dat er duidelijke randvoorwaarden worden meegegeven. Als omwonenden vanaf het begin worden meegenomen in het proces, er goed naar hen geluisterd wordt en ze merken dat ze serieus worden genomen, kan dat veel weerstand later voorkomen. Op redelijke bezwaren moet worden ingegaan, maar begrip moet van twee kanten komen. Vele inwoners erkennen de noodzaak van bouwen vanwege het tekort, maar vergeten dit ineens als het in hun buurt gaat plaatsvinden. 

Wat daarbij erg vervelend is dat de belangen van toekomstige bewoners nauwelijks meespelen omdat zij nog helemaal niet ‘in beeld’ zijn. In deze zou het gemeentebestuur- als hoeder van het algemeen belang- deze belangen moeten bewaken en werken aan draagvlak voor de plannen door omwonenden én toekomstige bewoners bij de voorbereiding te betrekken. Dat zou de eventuele weerstand kunnen verkleinen en zo worden langdurige procedures voorkomen in het belang van de nieuwe bewoners. Dat betekent dat gezocht moet worden naar een manier om de toekomstige bewoners te organiseren zodat ook zij hun belangen kunnen inbrengen waarmee het hele proces meer in evenwicht komt. 

door Jos Schilte
Reageren kan via: info@wac-veenendaal.nl