Column: Hittestress

VEENENDAAL De afgelopen maand hebben we geen periode van hoge temperaturen gekend, maar dat was de afgelopen jaren wel anders. Op warme zomerse dagen kan het temperatuurverschil tussen stad en platteland inclusief bos wel 7 graden zijn. In de versteende stad zorgt naast hitte ook de extreme neerslag voor problemen. Het water kan tijdens hevige buien niet meer worden afgevoerd en door alle verharding ook niet worden opgeslagen in de bodem. Steden beslaan minder dan 2% van het aardoppervlak. Toch zijn ze verantwoordelijk voor 68% van de uitstoot van broeikasgassen, wat bijdraagt aan de opwarming van de aarde. Hoe warmer, hoe meer airco’s worden geplaatst die ook weer warmte afgeven aan de buitenlucht.

Groen is essentieel voor een klimaatbestendige en duurzame omgeving. Het zorgt voor een rijke biodiversiteit, vermindert de luchtvervuiling, zorgt voor waterberging, dempt geluidshinder en verkoelt in warme periodes.

Ik heb nog een cijfer opgediept: 10% meer groen in de stad leidt tot een temperatuurdaling van een halve graad. Als de zon niet op steen of asfalt kan stralen, warmt het oppervlak minder op. Daardoor straalt het ook minder warmte uit. De toenemende betegeling van tuinen draagt bij aan het hitte-eilandeffect in steden. Er worden campagnes ontwikkeld om tegels te wippen en soms kun je ook nog gratis plantjes krijgen, maar veel beter is het om alle voortuinen volledig te vergroenen. Weg met tegels en stenen. Hoveniersbedrijven houden zich tegenwoordig meer bezig met het straatwerk dan de groenvoorziening.

We waren onlangs als leden van de WAC voor de oplevering van huurwoningen gaan kijken aan de Industrielaan. Het gesprek ging ook over de gevels. ‘Kunnen die niet vergroend worden?’ was de vraag. Die aanleg is wel te doen, maar wie onderhoudt dat de komende jaren? De ontwikkelaar heeft ook al bomen geplaatst, maar het duurt jaren voordat ze veel schaduw geven. Gelukkig worden er wadi’s aangelegd. Het water gaat dan niet het riool in maar vult het grondwater aan.

door Bert Duijker

Reacties: info@wacveenendaal.nl